Een weekje lekker baggeren.
In week 39 hebben we van maandag tot vrijdag de BAGger werkweer gehad. De BAGgerweek is een week waarin je onderzoeken doet voor verschillende onderdelen: Chemische en biologische waterkwaliteit, aardrijkskunde, beeldende vorming en fruitteelt. Dit hebben we gedaan bij de wiel van Bassa en de Diefdijk in Schoonrewoerd. Onze verblijfplaats was de boerderij van dhr. Scherpenzeel.
Elke dag ga je met je groepje eerst rond de boerderij en de wiel werken. Hierbij moest je zoveel mogelijk informatie en ander materiaal verzamelen, onderzoek doen, enz. In de middag moet daar een poster bij gemaakt worden. De maandag na de BAGgerweek moet je van een van de posters een netposter maken.
Dag 1: Chemische waterkwaliteit.
Op dag een heb ik met mijn groepje de chemische waterkwaliteit onderzocht van twee verschillende waterbronnen: slootwater en regenwater. Vervolgens hebben we aan de hand van indicatoren, vergelijkingspapiertjes en de 'BAGger chemiebundel' het verschil in waterkwaliteit van deze bronnen onderzocht. Op een poster hebben we het resultaat van dit onderzoek gezet en daar een 6,5 voor gehaald.
Dag 2: Fruitteelt.
Op dag twee hebben ik en mijn groepje een onderzoek naar fruitteelt gedaan. Voor dit onderzoek zijn we met een paar andere groepen en mr. van Diggelen en mevr. Van Arum naar een laagstamboomgaard gegaan, en daarna naar een hoogstamboomgaard. Ook hierbij hebben we een poster gemaakt, en daar hebben we een 6,1 voor gehaald.
Dag 3: Aardrijkskunde.
Op de derde dag van BAGger hebben ik en mijn groepje aardrijkskunde gedaan. we hebben toen onderzocht waarom de Diefdijk twee keer op dezelfde plek is doorgebroken. Hiervoor hebben we de grondsoort onderzocht en de vorm van de Diefdijk gemeten. Aan de hand hiervan en de theorie die we in de les hebben gehad hebben we hier ook weer een poster van gemaakt en een 7 verdiend.
Dag 4: Beeldende vorming.
De vierde dag was beeldende vorming. Eerst moest iedereen minstens vier schetsen maken van elementen uit de omgeving. In de middag hebben we daar een groot portret van gemaakt. Dit portret mocht geschilderd of getekend zijn. Voor het eindresultaat hebben we een 6,5 gehaald.
Dag 5: Biologische waterkwaliteit.
Op de laatste dag van de BAGgerweek hebben we de waterkwaliteit biologisch onderzocht. Daarvoor hebben we met gekeken welke beestjes er in welke hoeveelheid voorkwamen in twee soorten water. Hieruit hebben wij een conclusie getrokken en daar een laatste poster van gemaakt. Daar hebben we een 7 voor gehaald.
Dag 6: BAGger poster dag.
Op de BAGger poster dag hebben we een netposter gemaakt van de biologische waterkwaliteit. We hebben hier veel meer tijd voor gekregen dan in de BAGgerweek zelf. Deze poster werd een stuk strenger beoordeeld, maar we hebben hem kwalitatief niet kunnen verbeteren. Het cijfer weten we nog niet.
Slot.
De BAGger was, kort gezegd, een druk weekje. Al het onderzoeken en posteren moest in een korte tijd gedaan worden, daardoor kwamen we elke dag in tijdnood . Gelukkig hebben we geen onvoldoendes gehaald. Ons groepje was niet geweldig qua samenwerking, maar echte ruzies zijn niet ontstaan. Ondanks dat alles was het toch heel leuk om te doen, vooral het veldwerk. Ik denk dat vele andere leerlingen net zoveel plezier gaan beleven aan de BAGgerweek als ik. Nu nog even blijven zitten om het opnieuw te kunnen doen!
Hoi Nelson, leuke tekst! De sfeer van BAGger is eigenlijk alleen in het slot beschreven, in de rest van de tekst staat hier niets over vermeld, misschien was het leuk geweest om dat wel te doen. Je hebt je mening goed onderbouwt en genoeg achtergrond informatie en feiten gegeven. Je verslag is goed afgestemd op het publiek, hoewel het niet zo relevant is voor hen om jou cijfer te weten, die had je wat mij betreft wel weg kunnen laten. Hier en daar zitten wel wat spellingfouten, bijv: de BAGger werkweer. Één keer mist er ook een hoofdletter, maar dat is natuurlijk geen ramp. Een paar kleine puntjes dus, maar goed gedaan!
BeantwoordenVerwijderenHoi Nelson, goed gedaan! De sfeer is inderdaad niet echt beschreven in andere tekstdelen, wat jammer is.Er (is/) zijn genoeg feiten en achtergrondinformatie gegeven. Je mening mening is goed en leuk onderbouwd!De tekst is goed afgestemd op het publiek, misschien had je nog kunnen vertellen wat hoog- en laagstam bomen precies zijn. De lay-out van je verslag is mooi en duidelijk. Soms kwam ik een spellingsfoutje tegen: werkweer,Wiel van Bassa (met hoofdletter) Zinsfouten: mijn groepje en ik (i.p.v. andersom), portret: een schilderij van een persoon. Bij dag 5 moet -met weg bij hebben we gekeken... Echt een goede en leuke tekst, Nelson!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Iris