donderdag 1 november 2012

Zakelijke brief.

Nelson Waakop Reijers
Martinus Nijhoffstraat 26
4207 RR Gorinchem
0183-628224
nelson.waakopreijers2@gmail.com


Mr. Gerards en Mrs. Dean
Vroedschapstraat 11
4204 AJ Gorinchem


Gorinchem, 1 november 2012


Uitwisseling Amerika


Geachte Mr. Gerards en Mrs. Dean

De aanmeldingen voor het uitwisselingsprogramma naar Amerika zijn weer begonnen. Ik wil me graag opgeven om mee te gaan.

Ik vind Engels leuk en ik ben er erg goed in.

Ik denk dat ik door deze reis mijn spreekvaardigheid kan verbeteren.

Het lijkt me geweldig om naar Amerika te gaan want er zijn verschillende dingen te doen die ik in Nederland niet kan doen, zoals Whale Watching. Ook vind ik dat er erg goede bands vandaan komen, zoals Slipknot en Metallica. Ik zou graag zelf willen zien dat alles echt zoveel groter is dan hier.

Reizen op zich vind ik interessant, maar ik heb er weinig gelegenheid voor. Dit is voor mij een buitenkans.

Ik verheug me erop om mee te gaan, en ik hoop dat ik in aanmerking kom.


Met vriendelijke groet,


Nelson Waakop Reijers.

zondag 7 oktober 2012

De BAGger werkweek.

Een weekje lekker baggeren.

In week 39 hebben we van maandag tot vrijdag de BAGger werkweer gehad. De BAGgerweek is een week waarin je onderzoeken doet voor verschillende onderdelen: Chemische en biologische waterkwaliteit, aardrijkskunde, beeldende vorming en fruitteelt. Dit hebben we gedaan bij de wiel van Bassa en de Diefdijk in Schoonrewoerd. Onze verblijfplaats was de boerderij van dhr. Scherpenzeel.

Hoe gaat dat allemaal? 
Elke dag ga je met je groepje eerst rond de boerderij en de wiel werken. Hierbij moest je zoveel mogelijk informatie en ander materiaal verzamelen, onderzoek doen, enz. In de middag moet daar een poster bij gemaakt worden. De maandag na de BAGgerweek moet je van een van de posters een netposter maken.

Dag 1: Chemische waterkwaliteit.
Op dag een heb ik met mijn groepje de chemische waterkwaliteit onderzocht van twee verschillende waterbronnen: slootwater en regenwater. Vervolgens hebben we aan de hand van indicatoren, vergelijkingspapiertjes en de 'BAGger chemiebundel' het verschil in waterkwaliteit van deze bronnen onderzocht. Op een poster hebben we het resultaat van dit onderzoek gezet en daar een 6,5 voor gehaald.

Dag 2: Fruitteelt.

Op dag twee hebben ik en mijn groepje een onderzoek naar fruitteelt gedaan. Voor dit onderzoek zijn we met een paar andere groepen en mr. van Diggelen en mevr. Van Arum naar een laagstamboomgaard gegaan, en daarna naar een hoogstamboomgaard. Ook hierbij hebben we een poster gemaakt, en daar hebben we een 6,1 voor gehaald.

Dag 3: Aardrijkskunde.

Op de derde dag van BAGger hebben ik en mijn groepje aardrijkskunde gedaan. we hebben toen onderzocht waarom de Diefdijk twee keer op dezelfde plek is doorgebroken. Hiervoor hebben we de grondsoort onderzocht en de vorm van de Diefdijk gemeten. Aan de hand hiervan en de theorie die we in de les hebben gehad hebben we hier ook weer een poster van gemaakt en een 7 verdiend.

Dag 4: Beeldende vorming.

De vierde dag was beeldende vorming. Eerst moest iedereen minstens vier schetsen maken van elementen uit de omgeving. In de middag hebben we daar een groot portret van gemaakt. Dit portret mocht geschilderd of getekend zijn. Voor het eindresultaat hebben we een 6,5 gehaald.

Dag 5: Biologische waterkwaliteit.

Op de laatste dag van de BAGgerweek hebben we de waterkwaliteit biologisch onderzocht. Daarvoor hebben we met gekeken welke beestjes er in welke hoeveelheid voorkwamen in  twee soorten water. Hieruit hebben wij een conclusie getrokken en daar een laatste poster van gemaakt. Daar hebben we een 7 voor gehaald.

Dag 6: BAGger poster dag.

Op de BAGger poster dag hebben we een netposter gemaakt van de biologische waterkwaliteit. We hebben hier veel meer tijd voor gekregen dan in de BAGgerweek zelf. Deze poster werd een stuk strenger beoordeeld, maar we hebben hem kwalitatief niet kunnen verbeteren. Het cijfer weten we nog niet.

Slot.

De BAGger was, kort gezegd, een druk weekje. Al het onderzoeken en posteren moest in een korte tijd gedaan worden, daardoor kwamen we elke dag in tijdnood . Gelukkig hebben we geen onvoldoendes gehaald. Ons groepje was niet geweldig qua samenwerking, maar echte ruzies zijn niet ontstaan. Ondanks dat alles was het toch heel leuk om te doen, vooral het veldwerk. Ik denk dat vele andere leerlingen net zoveel plezier gaan beleven aan de BAGgerweek als ik. Nu nog even blijven zitten om het opnieuw te kunnen doen!

zondag 16 september 2012

Instructie: Hoe maak je een tosti?


Hoe maak je een tosti?

Benodigdheden:
·       Tosti-ijzer.
·       Twee sneetjes brood.
·       Kaas.
·       Boter.
·       Mes.
·       Kaasschaaf.
·       Bord.
·       Stopcontact.
·       Keukenpapier.

1. Steek het tosti-ijzer in het stopcontact.
2. Leg de sneetjes brood op het bord.
3. Schaaf de kaas en leg de plakjes op 1 sneetje brood. Als je voorgesneden kaas hebt, leg hier dan een plak van op 1 sneetje brood.
4. Leg het onbelegde sneetje brood op het belegde sneetje brood.
5. Smeer met het mes boter op de buitenkant van de sneetjes brood.
6. Doe het tosti-ijzer open en leg de sneetjes brood in het tosti-ijzer. Wees voorzichtig, de binnenkant van het tosti-ijzer is nu heel heet
7. Doe het tosti-ijzer dicht en duw hem zacht aan totdat het ‘klik’ zegt.
8. Maak af en toe het tosti-ijzer open om te kijken of de sneetjes brood al bruin en krokant zijn. Je kan dit voelen door met het mes over de sneetjes brood heen te schrapen.
9. Als je tevreden bent met de tosti, haal hem dan voorzichtig uit het ijzer en leg hem op een bord. Als je wil, kun je er curry of mosterd enzo bij doen. 
10. Haal de stekker van het tosti-ijzer uit het stopcontact.
11. Als het tosti-ijzer een beetje afgekoeld is, kun je de binnenkant schoonwrijven met een stuk keukenpapier.

Variaties: Als je wilt, kun je nog wat extra’s tussen de sneetjes brood stoppen, zoals ham, spek of kruiden enzo. Je kunt hier eindeloos mee experimenteren.

Eet smakelijk!