dinsdag 12 februari 2013

Op de hals halen = betalen!

Mensen die bewust een gezondheidsrisico nemen, moeten meer ziektekosten betalen.

Veel mensen nemen bewust een gezondheidsrisico, door bijvoorbeeld te roken, drinken of te veel te eten. Als deze mensen er gezondheidsproblemen door krijgen, worden die (gedeeltelijk) door de ziektekostenverzekering betaald. Ik vind dat die mensen meer ziektekosten moeten betalen. Hiervoor heb meerdere argumenten. Ook behandel ik enkele tegenargumenten.
  1. Stimulans om te stoppen.
  2. Ze kunnen overlast veroorzaken.
  3. Het kost de overheid geld.
  4. Andermans geld wordt niet goed uitbesteed.
  5. Tegenargument: Ziektekosten zijn toch bedoeld om mensen met gezondheidsproblemen te helpen?
Argument 1.

Mensen met een gezondheidsprobleem moeten daar natuurlijk vanaf komen. Maar als ze het hadden kunne voorkomen, was dit niet nodig geweest. Als die mensen als een soort bestraffing meer ziektekosten moeten betalen, zijn ze meer geld kwijt en dat vinden ze niet leuk. Dit zou een extra stimulans kunnen zijn om te stoppen met roken of iets anders. Als ze dan gestopt zijn, hoeven ze die extra kosten niet meer te betalen.
Argument 2.
 Sommige verslavende stoffen kunnen agressief gedrag opwekken bij het gebruik ervan. Hier kunnen andere mensen last van hebben, als ze bijvoorbeeld worden aangevallen. Hier komen ook ziektekosten vandaan. Doordat verslaafden extra geld betalen, is er meer geld beschikbaar voor dat soort gevallen. Ook kunnen mensen er op andere manieren last van hebben. Daarom zouden deze extra kosten als een soort bestraffing op de normale kosten gelegd kunnen worden.

Argument 3.
Vooral verslaafde mensen kunnen de overheid geld kosten. Verslavingen gaan vaak samen of monden uit in misdaden. De meeste mensen in gevangenissen zijn dan ook ergens aan verslaafd. Als iemand in de gevangenis belandt, betaalt de overheid hun ziektekosten. Als dat soort mensen extra ziektekosten zouden betalen voor hun gevangenschap, zou daar dat geld vandaan komen in plaats van van de overheid. Ook zijn mensen met verslavingen, maar ook met overgewicht e.d. eerder arbeidsongeschikt, en dat is nooit goed voor de maatschappij. Die mensen bouwen zo ook een kleiner pensioen op, en daar kunnen ze later ook problemen mee krijgen

Argument 4.
Verlavingsprogramma's kosten geld. Deze programma's worden betaald uit de ziektekostenfondsen. Andere mensen betalen hier aan mee. Ik vind dit niet eerlijk, want ze hebben het probleem zelf veroorzaakt. Daar hoef jij niks aan te doen. Als ze zelf meer geld zouden betalen, zouden zij zelf betalen voor hun verslaving.
Tegenargument.
Je kan nu natuurlijk zeggen: Maar ze hebben een gezondheidsprobleem, en het ziektekostenfonds is toch juist bedoeld om dat op te lossen? Dit is ook mijn tegenargument. Het is wel waar dat het ziektegeld moet worden besteed aan de kosten van gezonheidsproblemen van mensen. Maar dit moeten wel ongelukken zijn.  
En een verslaving is helemaal geen ongeluk. Daar had je zelf iets aan kunnen doen. Hier wordt ook weer duidelijk gemaakt dat die extra kosten een soort bestraffing zijn. Dus dit argument vind ik dus niet goed.

Slot.
Ik vind dus dat mensen met bewust genomen gezondheidsproblemen meer ziektekosten moeten betalen. Dit vind ik omdat die mensen andere mensen kunnen lastigvallen, het ziektegeld niet goed laten uitbesteden en de overheid geld kunnen kosten. Ook kan het later een probleem voor henzelf worden. Doordat ze meer kosten betalen, zijn ze eerder geneigd om te stoppen en kan dit allemaal voorkomen worden. Dus met een verslaving of overgewicht of zoiets anders, moet je meer bestraffing hebben dan het feit dat je dat probleem hebt.

donderdag 7 februari 2013

Klachtenbrief.

N. Waakop Reijers
Martinus Nijhoffstraat 26
4207 RR Gorinchem
0183-628224
nelson.waakopreijers2@gmail.com

Buitensportwinkel Hamster bv
Oude Gracht 31
2011 GL Haarlem

Gorinchem, 7 februari

Geachte meneer Woudstra,

Ik heb een klacht over een paar schaatsen die ik kort geleden bij uw winkel gekocht heb.

In oktober heb ik een paar afgeprijsde schaatsen besteld. Uw personeel heeft deze bestelling echter niet doorgegeven.

In november kwam ik in uw winkel terug en kwam ik erachter dat mijn bestelling niet was doorgegeven en dat die soort schaatsen bovendien uitverkocht was. Daarom moest ik een ander paar kopen, waardoor ik €25 meer kwijt was dan ik gepland had.

Al bij de eerste training trok ik de veterbevestiging kapot. Toen was ik het zat en ging ik terug naar uw winkel, om mijn geld terug te vragen. Uw personeel bood nog aan de schaatsen te laten repareren, maar dit wilde ik niet meer. Mijn geld kreeg ik echter niet terug. In plaats daarvan ontving ik een tegoedbon die binnen twee maanden in uw winkel besteed moet worden.

Mijn klacht is dat ik niet tevreden ben over de service in uw winkel en de kwaliteit van uw producten. Ik vraag u nogmaals vriendelijk om mij mijn geld terug te geven. Als dit niet gebeurt, voel ik me genoodzaakt de klacht bij de consumentenbond in te dienen.

Ik verwacht binnen twee weken antwoord terug.

Hoogachtend,

N. Waakop Reijers.